Wat is Fyftjin en Fierder?

De laatste loodjes wegen het zwaarst.
Altijd, en al helemaal zo bij de Tocht der Tochten als de finish in zicht komt.
Met élke steun langs de kant ga je sterker in de finish geloven.
Zo voelen wij ook jouw steun nu: alleen zó we gaan er komen!

DONEER op https://www.fyftjin.nl/donatieformulieren/

Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het schetsontwerp zie je hierboven. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei! Fyftjin en Fierder symboliseert ‘verleden én verlangen’. Daarmee is het een prachtige aanvulling op de twee andere iconische werken langs de route:

• De tegeltjesbrug bij Giekerk waarmee het ‘volkskarakter’ van de tocht wordt gesymboliseerd.
• De ereboog op de Bonkevaart waarmee ‘de enorme prestatie’ van de tocht wordt gesymboliseerd.

Voor de kunstenaar moet Fyftjin en Fierder dan ook halverwege de route komen te staan. Met als mooiste plaats daar: Tjerkwerd.

Om het geweldige verleden – de 15 tochten uit de vorige eeuw – te verbeelden, heeft de kunstenaar gekozen voor silhouetten in stoer cortenstaal:    1 schaatser en 14 toeschouwers. Voor het silhouet van de schaatser is voor de tocht van 1986 gekozen want dat was een wel héél uitzonderlijk jaar: W.A. van Buren, onze toenmalige kroonprins, schaatste mee! Het verlangen wordt verbeeld door het silhouet van een klein meisje dat op de schouders van haar vader in de richting van Parrega kijkt naar wat komen gaat, de toekomst……

Aan alle 6e groepers uit Súdwest-Fryslân zal worden gevraagd met enkele Friese woorden te laten zien wat er in het meisje daar boven op die schouders omgaat. Wat speelt er door haar hoofd. De verwoording die dan vervolgens door de jury van de 6e groepers op de basisschool De Reinbôge van Tjerkwerd het mooist en sterkst zal worden gevonden, wordt door de kunstenaar in de grondplaat van het silhouet vereeuwigd.

En dan is er nóg een verbeelding van het Fierder, van de toekomst. Op de vloer van de silhouetten-groep op de westoever zal nadrukkelijk plaats vrijgehouden worden voor een toeschouwer bij de zestiende elfstedentocht, en voor nog een 17e …

www.fyftjin.nl

X