Dirck van Baburen (ca. 1595-1624)

0
1001

Als je op Google Baburen intypt zie je bovenaan de lijst van circa 116.000 gevonden sites deze schilder staan. Of er enige connectie bestaat met het Tjerkwerdse Baburen kon ik niet vinden, maar de naam geeft toch wel te denken.

Prometheus geschilderd door van Baburen. Dirck van Baburen was een schilder van historiestukken en genretaferelen. Omstreeks 1612, na zijn opleiding bij de Utrechtse schilder Paulus Moreelse, vertrok hij naar Italië en bleef daar tot ongeveer 1620. Beschermheren in Rome bezorgden hem de opdracht voor de decoratie van de San Pietro in Montorio-kapel. Hij voerde deze opdracht uit samen met zijn vriend en collega David de Haen. Van Baburens werk is sterk geïnspireerd op dat van de Italiaan Caravaggio. Vooral diens dramatische licht-donkerbehandeling sprak Van Baburen erg aan. Terug in Nederland schilderde hij verder in
caravaggistische stijl. Caravaggisten zijn kunstenaars die de in de stijl van de Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) werken.) Caravaggio werkte veel met dramatische licht-donkercontrasten. Zijn modellen waren vaak werklieden. De caravaggisten namen Caravaggio’s clair-obscur en realisme over. In Nederland, met name in Utrecht, waren omstreeks 1620 veel navolgers van zijn expressieve stijl. De bekendste Utrechtse caravaggisten zijn Hendrick ter Brugghen (1588-1629), Gerard van Honthorst (1590-1656) en Dirck van Baburen (ca. 1595-1624). Zij hadden Caravaggio’s werk tijdens een verblijf in Rome leren kennen. stijl, in nauwe samenwerking met Hendrick ter Brugghen. Van Baburen stierf in 1624.

Voor meer informatie: zie de website van het Rijksmuseum Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER