Bewoners buurtschap Eemswoude 2006

0
1384
eemswoude 2006

Na 23 jaar staan alle bewoners  van Eemswoude  25 november 2006 weer op de foto op de brug. Een nieuwe brug en een verharde weg, het lijken misschien basale dingen, maar voor Eemswoude maakte het een wereld van verschil. Net zoals de aardgasaansluiting die in 1996 werd aangelegd. “Wy hearre no echt by de mienskip”, zegt Sybren Miedema doelend op Tjerkwerd waar Eemswoude bij hoort. Sinds veertien jaar woont  er op de oude boerderij naast die van de Miedema’’s een alternatieve westerling. “Ik ben voor hen misschien een rare, met mijn groentetuin en m’n lelijke eend”, verteld Jan Geelen samen met vriendin Nicole en zoon Pjotr woont hij hier naar alle tevredenheid.

Ook aan het begin van de weg direct naast de brug zijn nieuwe mensen komen wonen Jurgen en Susanne en zoon Yordi Taris. Van Tjerkwerd hadden ze nog nooit gehoord ,,Laat staan Eemswoude’’ ,bekent Susan met een lach’.  We hebben eerst op routenet gekeken hoe we hier moesten komen en waren opslag verliefd op deze plek. Inmiddels al helemaal ingeburgerd ,we hebben al een stevige winterjas gekocht het is best koud hier op de ruimte in deze tijd.

Het huisje waar Taris woont, was eerst van Pieter Volbeda die zijn naar Bolsward vertrokken, ernaast wonen nog altijd George en Jeanet Volbeda. De beide broers hadden rechts van de brug een universeel Garagebedrijf dat wijd en zijd bekend was. Sinds Sept. 2003 is het bedrijf gestopt wegens pensioennering van Piet en gezondheidsreden van George en gebrek aan opvolging.

,,Der is hjir in soad feroare yn tweintich jier”. In voordelen en nadelen , een mooie strakke gladde weg ,maar er word over het algemeen veel te hard gereden. De melkauto’s vee en voerwagens worden als maar groter en zwaarder, denderen veel te hard over het geasfalteerde dijkje en doen de huizen bij de brug trillen. De nieuwe weg brengt mensen misschien wel makkelijker bij elkaar,  maar of ze ook dichter bij elkaar staan is maar zeer de vraag, meent Tine Miedema. De postbode komt immers allang niet meer bij hen in huis voor een bakje en een beetje op te warmen.

Foto: Leeuwarder Courant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER