Kinderen cbs de Bron naar Babuurstermolen

0
1210
molenaarsdiploma1

Tjerkwerd – In het kader van het Jaar van de Molens bezochten de kinderen van de groepen 4/5 en 5 van cbs De Bron afgelopen week de monumentale poldermolen bij Tjerkwerd.De Bolswarder basisschool heeft de molen als monument geadopteerd met als gevolg dat men jaarlijks de wiekendrager met een of meerdere groepen bezoekt.Op het erf, in de molen en in het authentieke poldermolenaarswoninkje met haar museale inrichting op het gebied van waterbeheersing, lopen de kinderen een educatief traject af waarbij zoek- en doe opdrachten elkaar afwisselen.

Uiteindelijk resulteert dat in het behalen van een heus junior molenaarsdiploma waarbij gekeken wordt naar verkregen kennis, speurzin en technische vaardigheden.

De groepen deden hun examen onder sterk wisselende weersomstandigheden. Was het de ene dag schitterend zomerweer met prachtige wolkenluchten en een aangename temperatuur, een dag later hadden de weergoden een echt herfstsfeertje voor de kandidaten in petto. Felle regenbuien gingen gepaard met harde wind. Op zich niet meteen uitnodigend voor een excursie, maar de leerlingen van De Bron lieten zich niet kennen en trotseerden het slechte weer. Zij hadden daarbij wel het voordeel dat ze de molen in haar echte hoedanigheid leerden kennen. De wieken zwiepten, de raderen knarsten en het opgemalen water werd in een spel van spattend bruisen en schuimen vanuit de polder naar de boezem gewerkt. Het werd een belevenis om nooit te vergeten.

Ook voor de beide juffen Jannie Strikwerda en Esther Kooistra alsmede voor de begeleidende ouders was het een bijzonder uitje omdat ook zij zich mochten bekwamen in de kwaliteiten van watermalen en het beklimmen van een der wieken. Dat gebeurde uiteraard onder het deskundige toezicht van de opererende molenaars Henk Kuipers en Jos Hoogenboom. Al met al een zeer geslaagde afsluiting van een bijzonder project.

Op de foto laten kinderen van groep 4b zien dat zij het opmalen van water ook zelf onder de knie hebben (tekst en foto Gerben D. Wijnja).

LAAT EEN REACTIE ACHTER
DELEN
Vorig artikelDurk Rusticus
Volgend artikelBeabuorster monologen