Open dag Arkum vv

0
638
Arkum sneon 049 W

Mede dankzij de publiciteit in verschillende media is de belangstelling voor de open dag op zaterdag 28 januari 2012 in Arkum aanzienlijk. Arkum sneon 052 W

De meeste aanwezigen hebben het advies om laarzen aan te trekken opgevolgd. Ondanks de modder is het zeer de moeite waard om de vorderingen van het archeologisch onderzoek te bekijken. In groepen krijgen de bezoekers allereerst uitleg bij opgehangen kaarten. De kaarten geven een beschrijving van de geologische ontwikkelingen in Friesland. Er wordt een link gelegd met de huidige opgraving in Arkum.

Arkum sneon 076 W

Bij de afgraving zelf schetsen vertegenwoordigers van de Universiteit Groningen een beeld van de bewoning van dit gebiedje van zo’n 2000 jaar geleden. Klei- en veengrond zijn in de sleuven duidelijk te onderscheiden. De rondleiders  wijzen op kleiterpjes, slootjes en putten. De aardlagen en kleur- en hoogteverschillen  zijn goed waar te nemen. Ze worden voor een efficiënte verwerking door de Universiteit  met kaartjes en nummers vastgelegd. Kratten gevuld met schoongemaakte stenen, aardewerk, botresten en gewichten maken het belang van deze opgraving voor de bezoekers helder.

Arkum sneon 075 W

Elders op het terrein spoelen medewerkers zorgvuldig verzamelde grondmonsters uit, met als resultaat: veel aardewerk. De eerder gevonden botresten zijn vaak van runderen en schapen en soms van een paard, zo is gebleken. In de schuur van de boerderij van de familie Postma is er tot slot een interessante en passende videopresentatie over het ‘ Nationaal landschap Zuidwest Friesland’ van het Gebiedsplatform Plattelandsprojecten Zuidwest Fryslân. Ook kinderen volgen de presentatie met aandacht. De DVD hoort bij een prachtig vormgegeven boek dat ter plekke gratis aan belangstellenden wordt verstrekt.

Arkum sneon 071 W

De opgravers denken nog minstens een week nodig te hebben. Een winterperiode kan echter roet in het eten gooien.

Arkum sneon 070 WArkum sneon 069 W

Arkum sneon 063 W

Arkum sneon 059 W

Arkum sneon 055 W

Arkum sneon 049 W

Arkum sneon 047 W

Arkum sneon 045 W

Arkum sneon 036 W

Arkum sneon 028 W Arkum sneon 008 W

Arkum sneon 025 W

Arkum sneon 005 W

Arkum sneon 004 W

Arkum sneon 001 W

Arkum sneon 017 W

Foto’s van Anne de Vries

LAAT EEN REACTIE ACHTER