Start opschaling van het Wynpark

0
896
windkracht 10-2

TJERKWERD – Deze week is gestart met de opschaling van het Wynpark Beabuorren onder Tjerkwerd. De vijf bestaande Siemens MK 4 windturbines worden in de komende weken vervangen door zes nieuwe Siemens 1.3 turbines. Medio maart moeten de nieuwe windturbines opgeleverd worden.

De vijf MK4 turbines zijn tien jaar in gebruik geweest en hebben in die periode flink rendement opgeleverd. Volgens Lolle Hylkema, voorzitter van de Stichting Wynpark Beabuorren, heeft het hele dorp geprofiteerd van de opbrengst. Het dorp is, via de Stichting Windkracht 10, ook aandeelhouder van het Wynpark.

windkracht 10-1

 

 

 

 

 

 

Hylkema verwacht dat de nieuwe windturbines, met een hoogte van 60 meter en een diameter van 62 meter, bijna het drievoudige aan kilowatt meer opleveren. De oude turbines, 40 meter hoog en met een diameter van 44 meter, waren goed voor 6.5 miljoen kilowatt. Deze nieuwe molens leveren naar schatting 1 8 miljoen kilowatt op.

windkracht 10-3
Foto Michiel de Jong.

Dat is voldoende voor een jaar lang elektriciteit voor 6000 huishoudens. Voor de stichting en het dorp toe zijn het rendement van de nieuwe turbines moeten de molens eerst 2.5 tot 3 maanden draaien. Die periode is nodig om de C02 op te wekken die nodig was voor de bouw van de turbines.

windkracht 10-4
Foto Michiel de Jong.

De vijf oude windturbines krijgen een tweede leven, want na de ontmanteling worden deze op transport gezet  naar Polen, waar de molens opnieuw energie gaan opwekken.

Bolswards Nieuwsblad, van Woensdag 24 Januari 2007

LAAT EEN REACTIE ACHTER