Vlaggende molen

0
1261

Toen ik vanmorgen terugreed van Tjerkwerd naar Gorredijk, zag ik de Babuurstermolen vrolijk ronddraaien. Bovendien zaten er vlaggetjes tussen de wieken. Een vrolijk gezicht! Het zag er zo mooi uit dat ik afsloeg naar de Eemswouderlaan en vanaf daar deze foto maakte.

De molen vanaf de Eemswoudsterlaan
De molen vanaf de Eemswouderlaan.

Via de ventweg terug naar Baburen, naar de molen. Bij het bruggetje stonden al twee auto´s geparkeerd. Er was dus al meer bezoek. Naast het bruggetje staat een Anwb bord in de berm.

bord

De molen vanaf het bruggetje

De molen vanaf het bruggetje. Het blijft een prachtig gezicht als je vanaf het bruggetje naar de molen loopt. Wat een prachtig stukje landschap! Hoewel het Noordoosten wind was, stond de westenwind deur open. De vrijwillige Molenaar Jos Hoogenboom verwelkomde mij hartelijk. Hij kwam uit Noord-Holland maar had toch Friese vlaggetjes tussen de Hollandse gedaan! Hij gaf mij en de andere bezoekers een rondleiding door de molen.

Jos Hoogenboom
Jos Hoogenboom.

Doordat de vijzel ingeschakeld was, stonden de wieken zo nu en dan even stil. Toen hij daarna de vijzel uitschakelde, draaiden de wieken een stuk sneller.

vijzel
De vijzel.

Op het grote tandrad had hij een snelheidsmeter gemaakt. Door de rondvliegende kracht slaat de meter uit, en door meten en tellen had hij de meter geijkt. Zonder vijzel draaide het rad zo´n 50 toeren per minuut.

De meter
De snelheidsmeter.

Daarna zette Jos Hoogenboom de wieken stil, en konden we naar boven, naar de kap waar de as ronddraait.

De wieken worden stil gezet
Het kruiwiel.
de as
De wieken as.

Deze as is van gietijzer gemaakt, in de winter moet het stilzetten van de wieken langzaam en rustig gebeuren, zo vertelde Jos Hoogenboom, anders kan de as breken. Binnen in de molen zag ik dat twee vroegere schilders een aantekening hadden gemaakt wanneer ze de molen hadden geschilderd.

Schilder van 1939
Schilder van 1936.
Schilder van 1919
Schilder van 1919.

Ik kon geen aantekening van mijn vader vinden. Ik weet zeker dat hij de molen ook wel eens heeft geschilderd. Na dit zeer geslaagde bezoek werden de wieken weer aan het draaien gezet. En ging ik terug naar Gorredijk. Ik kan iedereen aanraden om eens een bezoekje aan deze prachtige molen te brengen!

joshoogenboom3
Jos Hoogenboom bij de molen.
LAAT EEN REACTIE ACHTER