Vleermuizen geteld

0
1079
Voute 01

Ieder jaar komt Dr. Aldo Voûte naar Tjerkwerd om de Meervleermuizen in de St. Petruskerk te tellen. Dat doet hij al meer dan 40 jaar. Hij kan helaas niet zelf meer de steile ladder op naar de zolder. Het tellen laat hij over aan Ronald Ridder, Alice van Hunnik en Zomer Bruijn. Op dinsdag 21 juni zijn door hen 139 moeders met jongen geteld zoals bekend wonen er geen mannetjes op de zolder, die zitten mogelijk op andere plaatsen in het dorp.

Een tegenvaller was dit aantal wel als je het vergelijkt met de 350 exemplaren in 2010. Toch tillen de tellers er niet zo zwaar aan, want ze waren er dit jaar ook wel vroeg bij met tellen. Meestal gebeurt dit een paar weken later. Bovendien veronderstellen ze dat er deze keer meer vleermuizen op plekken zitten waar ze niet te zien zijn.

Voute 02

Dr. Aldo Voûte, Ronald Ridder, Alice van Hunnik en Zomer Bruijn zijn op dinsdag 21 juni net aangekomen in Tjerkwerd. De sleutel is opgehaald bij koster Michiel de Jong. Het tellen van de Meervleermuizen kan beginnen. Maar eerst valt het gezang van de spotvogel in een boom op. Met de verrekijker kan het vogeltje goed bekeken worden.

Voute 04

Dr. Aldo Voûte wacht op terugkeer van de tellers. Ondanks leeftijd en enige lichamelijke ongemakken blijft de interesse voor ‘zijn’ Tjerkwerder vleermuizenkolonie groot.

Voute 03

Zomer Bruijn en Alice van Hunnik na het tellen. Het is altijd een stoffig karwei op de donkere zolder van de kerk. Jezelf daarna even wassen is wel nodig.

Voute 05

Dr. Aldo Voûte, Michiel de Jong, Zomer Bruijn, Alice van Hunnik, Ronald Ridder in de tuin van Anne en Marja. Natuurlijk wordt gesproken over de vleermuizen. Overigens, ook in deze tuin is een spotvogel te horen, en zelfs de rietzanger (?), zo stelt het bezoek vast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER