Bolswarderweg 6

0
1618
leanerekkenje1

Dit is de eerste brug over de trekvaart vanaf Bolsward. Het wordt ook wel Hollanderset genoemd of te wel de 1e tille van fam. Huitema. Bewoners:

  • Jitte Huitema.
  • Jelle Huitema en Agatha Zeinstra.
  • huidige bewoners Jitte Huitema en Sonja Rosier.

Bolswarderweg 4.Bolswarderweg 6Bolswarderweg 4....Bolswarderweg 43

Hollanderzet1
Rond 1990. Foto’s G. Mulder.

Brug wordt verwijderd

BOLSWARD 7-7-2001 – Volgens wethouder Jelle Brouwer van de gemeente Bolsward is de brug ,Hollanderzet’, ien grutte rustbult’. De commissieleden Hendrika Woudstra (Bolswards Belang) en Gerda van der Linde (CDA) probeerden maandagavond de wethouder nog over te halen de brug te behouden, maar gingen. -na uitleg- toch akkoord met het voorstel de brug op te heffen. Volgens Brouwer is al in 1988 besloten de brug – over de Workumertrekvaart – op te heffen, maar moest gewacht worden tot de ruilverkaveling een ontsluitingsweg had aangelegd.

Omdat die aansluiting er nu is gekomen vanaf Eemswoude naar de boerderij van de familie Huitema heeft de brug zijn functie grotendeels verloren. ,Wy kinne net mear foar dizze brêge ynstean, miende wethâlder Brouwer. Repareren zou geen zin hebben, de enige oplossing zou zijn een geheel nieuwe brug. En dat is financieel voor de gemeente Bolsward een brug te ver. Verkoop aan de families Huitema was ook overwogen, maar.die hadden laten weten de brug niet te willen kopen.

boalserterwei 6 c1
De tille is weg.

Na de ruilverkaveling is de brug verdwenen. En de oude schuur is weg. Een grote loods staat er nu (foto jan. 2006 FM.)

bw 4c1
Er is een pontje waarmee je over de trekvaart kan komen.
bw 4d
Foto George Volbeda.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
DELEN
Vorig artikelKerkstraat 11
Volgend artikelAchterkant Waltaweg