Boerderijbrand, tussen geluk en pech zit 10 meter

0
1576
Brand 1

Eemswoude: Nog geen tien meter uit elkaar staan de beide boerderijen op het oude terpje van buurtschap Eemswoude. Die van Sybren Miedema is gespaard gebleven. Maar van de woonstelp van de familie Geelen resten slechts de buitenmuren en zwartgeblakerde gebinten. Net op het moment dat de bewoners van het buurtschap Eemswoude gisteravond naar het dorpsfeest in het nabije Tjerkwerd zouden vertrekken, brak de brand uit. In de keuken ontstond deze, rond kwart over zeven.

Korte tijd later stond de hele woonboerderij in lichterlaaie. De hele buurt keek toe terwijl de brandweerkorpsen van Parrega, Witmarsum en Bolsward het vuur bestreden en het buurpand nat hielden. In een uur tijd brandde de negentiende-eeuwse boerderij finaal af. Om half negen kwam het sein brand meester, maar het nablussen duurde nog tot het invallen van de duisternis.

Hobbyboer Miedema heeft op vrijdag de dertiende geluk gehad. Zijn boerderij stond uit de wind. Alleen de kunststof rookgaspijpen op het dak krulden om. Het plastic van de balen kuilgras op het erf is gesmolten. Z’n vijf koeien wisten eenmaal bevrijd uit de stal niet hoe snel ze het land in moesten. ,,Se fleane direkt yn e sleat. Fan ‘e stress”, weet Miedema.

Brand 2
De restanten (Foto F.Mulder).

IMG 48826150Geelen 2

Eemswouderlaan 73
Zo zag de boerderij er in 1990 uit. (foto G.Mulder).
LAAT EEN REACTIE ACHTER