Brief van Feike Asma

0
1087
brief Asma

Er is een brief van Feike Asma, waarin hij schrijft over de restauratie van het orgel in de St. Petrus.

Beste Bram*,

Tjerkwerd is schitterend geworden kerel, je herkent het niet meer. Blank jr. is een meesterintoneur. Hij weet hoe vulstemmen te doen glansen. Subliem werk die Nasard, Sexquialter en Mixtuur, maar daarnaast weet hij ook wat weelderige fluiten zijn. Hij beschikt over het zelfde meestertalent bij het intoneren als de oude Bik!.

Verder is dit orgel een uitstekend voorbeeld hoe een restauratie moet worden uitgevoerd. Buit dit voorbeeld nu eens goed uit en schrijf er over in een der komende nummers met foto’s. Op die manier maak je goeie reclame en ook kans om meer restauratie of nieuwbouwwerk te krijgen. Vooral voor’t noorden. Voor deze (onze) omgeving is het wel jammer dat Tjerkwerd zo ver weg is. Wanneer je er met de een of andere commissie naar toe moet ben je een dag kwijt. In ieder geval, Bram, zorg er wel voor dat men aan de weet komt dat de stichting hier subliemwerk heeft gedaan wat betreft haar advies en dank de hemel dat Fonteyn er destijds naast heeft gegrepen want dat is een confectiebedrijf.
Kreeg vanmorgen van Hamer een brief met de door hem al eerder gedane suggestie om met een serie kleine grammofoon plaatjes uit te komen van interessante orgels in Nederland, volgens hem dan te beginnen met Tjerkwerd.Een 17cm plaatje, met een fleurige hoes, aan de voorkant een foto van het orgel en aan de achterzijde een korte beschrijving, met daarbij enkele aanwijzingen over de gebruikte registers die karakteristiek zijn voor het instrument en de bouwer. Enfin, lees zelf maar wat hij er over schrijft. De brief sluit ik hierbij in.

* Bram is Ds A.J. Kret (1928-1993)  Hij was Hervormd predikant te Krimpen aan de Lek, later was hij burgemeester van Sassenheim. Hij was voorzitter van het comité dat in 1957 de Jan Zwart-herdenking organiseerde. Uit dit comité groeide de Stichting Orgelcentrum (SO), waarvan Kret ook lange tijd voorzitter was. Tevens was hij secretaris van de sectie orgelbouwadviezen van deze stichting. Het archief van ds. Kret bestaat uit een deel van de stukken van SO. Mevrouw Kret gaf het orgelarchief van haar man na diens overlijden in beheer bij de orgelmaker Steendam te Roodeschool, waarna de collectie is toegevoegd aan het Utrechts Orgelarchief. Het archief omvat knipsels en correspondentie (o.a. met Feike Asma).

LAAT EEN REACTIE ACHTER