Dorpsbewoners schuiven bij elkaar aan tafel

0
1227

Voor de tweede keer is zaterdagavond in Tjerkwerd het zogenoemde ‘fytsdiner’ gehouden. Een drie gangen-diner, waarbij dorpsbewoners in koppels van twee voor twee andere koppels koken. Voor het voor-, hoofd- en nagerecht schuift men in wisselende samenstelling bij elkaar – in eigen huis/bij anderen – aan tafel. Een gezellige én lekkere manier om elkaar (beter) te leren kennen en bij te praten.

Lopen, fietsen of met de auto
De bedoeling van het evenement, georganiseerd door de Wurkgroep Kultuer Tsjerkwert, is dat de deelnemers zich per fiets van het ene naar het andere adres verplaatsen, vandaar de naam ‘fytsdiner’, maar vanwege het stormachtige weer werd deze keer wat vaker voor de auto gekozen, vooral naar de wat verderaf gelegen bestemmingen.

Alles uit de kast
In totaal 24 dorpsbewoners – 12 duo’s – hadden zaterdag voor hun gasten alles uit de kast gehaald, met een hartelijk ontvangst, mooi gedekte tafel en heerlijke gerechten (+ lekker wijntje/biertje). Door een technisch foutje bleken per ongeluk te veel deelnemers bij de voorgerechten ingedeeld te zijn, en te weinig bij de nagerechten, dus moest er bij de start vanuit het Waltahûs wel even worden geïmproviseerd. Maar uiteindelijk werden er bij iedereen bijzondere hapjes, schotels en schalen geserveerd. Van verfijnde en ‘aangeklede’ soepen en proeverijtjes vooraf tot mooie uitgebreide Hollandse maaltijden, originele stoofpotjes en hartige taarten – met kleurige salades – als hoofdronde en heerlijke zoete, al dan niet op het laatst moment spontaan samengestelde, desserts. Alle duo’s zaten door de wisselende samenstellingen bij in totaal zes verschillende koppels aan tafel. Er werd lekker gegeten en bijgepraat en veel gelachen.

Nazit
Voor elke gang was anderhalf uur ingepland, met tussendoor tien tot vijftien minuten tijd voor lopen, fietsen of rijden naar het volgende adres. Dat verliep vlekkeloos. Bij de nazit in het Waltahûs werd nog een tijd gezellig nagepraat. Met een schaal prachtige bonus-bonbons op de bar. Volgend jaar weer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER