Ds. Max Schukken (64) overleden

0
1196

Ds.Max Schukken is plotseling overleden, hij werd 64 jaar. Max Schukken was de zoon van Klaas Schukken de vroegere dorpssmid van Tsjerkwert. Een bruggenbouwer werd hij bij zijn afscheid in 2003 genoemd. In 1986 kwam ds. Schukken naar Barneveld. De Immanuëlkerk krabbelde toen op na ingrijpende jaren van verdeeldheid en het ontstaan van de latere Oecumenische Streekgemeente. Schukken in een interview met de Barneveldse Krant in september 2003: ,,Ik moest niet alleen het vertrouwen in het pastoraat herstellen, maar ook wantrouwen overwinnen. Velen waren flink teleurgesteld of persoonlijk gekwetst. Het waren tropenjaren.” ,,Van de vier gemeenten waarin ik heb gewerkt heeft de Immanuëlkerk de grootste variatie aan kerkelijke achtergronden, geloofsopvattingen en geloofsbeleving. Maar bij die verscheidenheid voelde ik me thuis, ik kon er ‘in zwemmen’, ik raakte er niet door beklemd”, aldus Schukken. Over 50 jaar Immanuëlkerk schreef hij het jubileumboek ‘In deze naam moet alles worden meegedacht’.

Groot belang hechtte ds. Schukken, eerder predikant in Beesd, Dronten en Varsseveld, aan een verzorgde liturgie, maar evenzeer aan gedegen pastoraat.

,,Met mensen optrekken in goede en in slechte tijden is het mooie van pastoraat: proberen er voor anderen te zijn, hen bijstaan en uitzicht bieden, ook vanuit het Goede Woord van onze God. Juist rond ziekte en dood kun je mensen van dienst zijn, door bij hen te zijn en te proberen woorden te vinden als zijzelf en familieleden dat niet kunnen.” Als predikant wilde Schukken niet op een voetstuk geplaatst worden. ,,Dominees zijn ook maar gewone mensen. Alleen de boodschap die ze, trouwens net zo goed als alle andere christenen hebben door te geven, is bijzonder: God gaat met ons mensen over hoogten en door diepten heen, tot en met het kruis van Jezus op Golgotha. Hij is niet een hoge God van verre, maar wil met ons mensen verbonden zijn. Hij laat mensen niet los, Hij gaat met ons mee door het wonderlijke leven heen.” In de Immanuëlkerk wordt maandag 15 mei om 12.00 uur een dienst van Woord en Gebed gehouden. Voorafgaande heeft in besloten kring de teraardebestelling plaats.

1672 Klaas Schukken
* 03-01-1907 te Tjerkwerd
† 13-02-1988 te Heerenveen

Geschreven door de Barneveldse Krant

LAAT EEN REACTIE ACHTER