Henk Witteveen

0
1699
Witteveen 33

Op bezoek aan Henk Witteveen bij zijn tuinhuisje op Spreeuwenstein te Bolsward op 27 juli 2010. Naar aanleiding van de pagina’s over Justin Gerstner op deze site kreeg ik van Henk Witteveen de tip om eens met zijn oom Henk Witteveen te praten, hij had dingen zien gebeuren de dag dat Justin gepakt werd. Hieronder zijn verhaal.

Justin Gerstner kreeg de naam Douwe omdat hij een vervalst persoonsbewijs had op naam van Douwe Bekema, en omdat hij niet lang was werd het algauw “Lytse Douwe”. Justin had een schuilplek vlak bij de snekervaart. Daar sliep hij ook. Overdag was hij op de boerderij van Buwalda aan het werk.

Witteveen kende Justin niet persoonlijk, hij was samen met zijn broers maar kort bij Buwalda ondergedoken. Daarvoor waren ze bij Bote en Rouwke de Boer ondergedoken geweest, maar daar werd het heel druk door onderduikers van de spoorwegen.

Justin’s schuilplek was in het dijkje gegraven, tegen de Snekervaart aan in het ‘Flokkerslân’. Niet ver van de plaats waar hij is neergeschoten. Bedekt met asvalt. Je kwam binnen door graszoden aan de kant de te schuiven. Het had die dagen flink geregend. Justin had Buwalda gevraagd om in de boerderij te mogen slapen, omdat het in zijn schuilplek lekte. Toen de Duitsers kwamen was Justin dus niet in zijn schuilplek maar in de boerderij.

Toen Witteveen en zijn broers van Fjildhuzen bij Buwalda om een schuilplek vroegen, werden ze naar de schuilplek van Justin verwezen. Daar hebben ze een paar dagen gezeten. “Het lekte flink” aldus Witteveen.

Witteveen 34
Henk Witteveen in zijn tuinhuisje in Bolsward.

Op de bewuste dag, toen zij buiten waren, zagen ze opeens stukken gras rondvliegen en kringen in het water. Er werd op hun geschoten vanaf de boerderij! Later bleek dat er wel 50 lege hulzen lagen op het erf van Buwalda. Witteveen en zijn broers vluchten via greppels weg van de plek, en verstopten zich tot hun neus onder water in een sloot. Op een gegeven moment was er een Duitse soldaat hun genaderd tot 50 meter. Ze dachten dat ze gepakt zouden worden, maar ze werden niet gezien. Ze hebben zo’n 5 uur in het water gelegen. Totaal verkleumd kwamen ze die middag uit het water te voorschijn. Er werd geropen dat de kust veilig was. Met een bootje zijn ze over de Snekervaart opgehaald en hebben op Spreeuwenstein een schuilplek onder het hooi gemaakt. Ook daar werden ze een keer bijna door de Duitsers gevonden. Justin vluchtte de boerderij uit naar zijn schuilplek, en daar vonden de Duitse soldaten hem en schoten hem dood.

Witteveenkaartje
De locaties van de schuilplekken.

Witteveen 32

Bij Bote en Rouke de Boer
Op Fjildhuzen bij Bote en Rouke de Boer slipen Witteveen en zijn broers in de paardestal. “De ratten kropen ‘s nachts over je heen”vertelde H.Witteveen. ‘s Nachts moesten ze ook een paar uren de wacht houden. In de Boomgaard hing een bel aan een boomtak, die moest je luiden als de Duitsers via de Hemdijk naar de boerderij kwamen. Na een paar dagen vertrokken ze. “Er waren veel mensen ondergedoken, het was gewoon druk” aldus Witteveen. Daarom zijn ze later naar Buwalda gegaan om daar een schuilplaats te zoeken.

Vliegtuig
Bij Bolsward stortte een Duitse bommenwerper neer, vlak bij de boerderij van zijn ouders, waar Witteveen onder het hooi een schuilplek had.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER