Ule Haarsma Kampioen vierspan

0
871

Norg – Ule Haarsma stuurde gisteravond in Norg zijn vierspan WPN’ers naar de nationale titel. Het was deze zomer al de vierde titel voor paarden uit de stal van de wegenbouwer uit Tjerkwerd. Bij de Friese tuigpaarden reed Daniëlla Smit (Beetsterzwaag) in de damesklasse naar de titel met Martinus PJ voor de sjees.

Het kan niet op deze zomer voor Ule Haarsma. In een van de spectaculairste onderdelen gisteravond tijdens het Norgermarkt concours, reed hij met zijn WPN’ers Celebration, Tobias, Varanno en Zavanno naar de titel van de Vereniging Tuigpaarden Nederland (VTN). Met drie nakomelingen van de hengst Manno en Tobias uit de lijn van Milano, wist Haarsma (60) de jury te overtuigen van de kwaliteit van deze acht- en negenjarige tuigpaarden. Overrijden in een finale hoefde zelfs niet en dat verbaasde zelfs Haarsma. ,,Ik wit dat dizze hynders goed binne, mar dizze kear wy it echt in knaller.”

Een kampioenschap voor vierspannen is een uitzondering. Zelfs een wedstrijd in deze formatie is uniek tijdens de zomerconcoursen. Vorig jaar werd er maar één wedstrijd gereden. Haarsma, pure liefhebber van het rijden van de meerspannen, genoot daarom zichtbaar in Norg. Van zijn tien wedstrijdpaarden die op stal staan selecteerde hij twee dubbelspannen en die moesten zich in het kampioenschap maar bewijzen als een eenheid. ,,De tarieding op sa’n wedstriid is fansels hiel belangryk. Mar ik ha der as fjouwerspan net ien kear mei traind. It binne stik foar stik hynders dêr’t ik op fertrouwe kin, dat wit ik.”

Eerder deze zomer pakte Haarsma in Dalen met Varanno en Tobias al de titel bij de tandems en in Putten vormden deze twee paarden samen met Celebration een gouden klavertje drie. Twee dagen nadat zijn driejarige dressuurmerrie Valanta (v. Johnson) in Wergea algemeen kampioen werd op de centrale keuring van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) pakte Haarsma nu met zijn vierspan op Drentse bodem goud.

Voor de rijder is het succes van deze zomer een opluchting, want vorig jaar kwam hij nauwelijks aan de bak. ,,Ik hie doe net de geskikte hynders om mei te dwaan yn de top. Dit jier falt alles wol wer moai op syn plak. Krekt dêrom bin ik no o sa bliid mei dizze titel”, zei de rijder die later op de avond met Sunligth (v. Ganges) wel zijn meerdere erkennen moest in veelvraat Lambertus Huckriede (Enschede) met Netters Unaniem. Eerder op de avond werd Haarsma eveneens tweede in de competitie van tweespannen. Toen moest hij met Amaretto en Urencia Egbert Emmink voor laten gaan.

Friesch Dagblad – Bram Buruma
Woensdag 28 juli 2010

LAAT EEN REACTIE ACHTER
DELEN
Vorig artikelHenk Witteveen
Volgend artikelUle Haarsma in Opmeer