Klassenfoto Wietze de Boer Lagere School Tjerkwerd 1901

0
768

Van Frits van Riel uit Utrecht mochten wij deze foto ontvangen.

”Die foto bevindt zich in de nalatenschap van mijn oma Jantje Tijmstra-de Boer (1888-1967). Degene op de klassenfoto, die ik van een andere foto herkende, staat op de 3e rij van voren voor de onderwijzer. Het is Wietze de Boer (Wommels 25-3-1890 en †Tjerkwerd 5-5-1903), de jongere broer van mijn oma.

Het gezin van veehouder Abe Wytzes de Boer en zijn echtgenote Klaaske Tilstra verhuisde op 25 mei 1897 van Wommels naar Tjerkwerd en woonde daar op nr. 113 nk (buiten de bebouwde kom). Vader Wytze Abes de Boer en een dienstmeid woonden er in. Op 14 augustus 1899 kwam ook schoonmoeder Martha Annes Tilstra-Feenstra er inwonen. Zowel mijn oma Jantje als haar broertje Wietze moeten dus in Tjerkwerd op de Lagere School hebben gezeten.

Wietze overleed op de leeftijd van 13 jaar na een longontsteking van 2 weken. Wanneer de rest van het gezin naar Dedgum verhuisde weet ik niet. Het bevolkingsregister van Tjerkwerd 1900-1910 was op de website Familysearch niet beschikbaar en dat van Dedgum ook niet.

Abe woonde in Dedgum toen hij op 4 februari 1905 een huis in Wommels kocht. Ik heb nog gezocht in het archief van de Hervormde Gemeente Tjerkwerd-Dedgum of Abe en zijn vrouw lidmaat waren, maar ik ben ze niet tegengekomen. Dat vind ik vreemd, want Abe was een zeer gelovig man.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER