Onvindbaar adres

0
1019

Leeuwarden – Friese ambulances hebben af en toe moeite met het vinden van adressen in het buitengebied. Daardoor komt de hulpdienst wel eens buiten de voorgeschreven tijd ter plaatse. De politie Fryslân ontkent het probleem en vindt het niet nodig gemeenten te vragen adressen te wijzigen.

Voorzitter S. Kijlstra van de RAF: ,,Het is een buitengewoon lastig probleem. Uit eigen ervaring weet ik dat een aantal malen een ambulance te laat aankwam om die reden.’’ De RAF heeft het probleem aangekaart bij de Inspectie voor de Volksgezondheid, en wijst soms gemeenten op de problemen. De RAF gaat het aantal incidenten waarbij ambulances te laat arriveren, inventariseren.

De ambulances zijn afhankelijk van het geografisch informatiessysteem (gis) C2000 van de meldkamer van de politie. ,,Het komt voor dat een adres niet te traceren is, of dat een paaltje in de weg er niet op staat, waardoor we er niet kunnen komen’’, aldus Kijlstra.

Woordvoerder H. Olijerhoek van de politie: ,,Wij hebben het idee dat ons systeem dekkend is. Er kan geen probleem voorkomen tenzij mensen fouten in het systeem maken.’’

Hij vindt het niet nodig om gemeenten ervan te overtuigen dat die onvindbare adressen in het buitengebied van nieuwe nummers voorzien. ,,Als het fout gaat, is het zó incidenteel: misschien in 1 van de honderd gevallen. Bovendien heeft de burger een eigen verantwoordelijkheid. Die moet het maar bij de gemeente aanhangig maken.’’

Vooral adressen in het buitengebied hebben nogal eens een onduidelijke huisnummering. In april besloot het college van Wûnseradiel nog om de twee adressen in het buurtschap Aaksens een nieuwe straatnaam te geven. Voorheen droegen die adressen de straatnaam Hemdyk, terwijl ze anderhalve kilometer van die weg verwijderd liggen. Een gewoon auto-gps-systeem kon die adressen niet vinden. Olijerhoek: ,,Maar wij hebben natuurlijk een beter systeem dan zo’n huis-tuin-en-keukengeval.’’

Het gis van de meldkamer van de politie zendt zijn informatie door naar het global positioning system (gps) in de wagens. In Noord-Holland worden de moeilijk traceerbare adressen allemaal onder de loep genomen, werd gisteren bekend. Dit naar aanleiding van een voorval op 22 augustus waarbij twee ambulances en een politiewagen na een melding van een hartinfarct naar een verkeerde plek reden en uiteindelijk te laat arriveerden. In Noord-Holland wordt hetzelfde gis-systeem gebruikt als in Fryslân.

Volgens Olijerhoek wordt er, bijvoorbeeld naar aanleiding van een gebeurtenis als in Noord-Holland, binnen het Friese politieapparaat niet over het adressenprobleem gepraat. De Vereniging Friese Gemeenten was niet bereikbaar voor een reactie.

zaterdag, 10 september 2005, Regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER