Parochie van Sensmar

0
949
sinsmar

Op 31 maart 1580 werd de Room-katholieke kerk verboden, maar het kerkwerk ging stiekum door. In 1590 werden een paar Jezuieten gevangen genomen in Bolsward. Het bewijs dat de RK kerk nog steeds aktief was. In 1612 woonde er een priester – Vitus Jacobei te Triewalt bij Bolsward. Triewalt is waarschijnlijk Tjerkwerd.

De Hoytema’s op Jonkershuizen hadden in hun state een kapel ingericht. Achter een bedstede was er een kamer ingericht met een altaar en een marmeren vloer. Het verhaal gaat dat de priester eens vluchtte achter het bedstee en de vrouw in het bed ging liggen met een door meel wit gemaakt gezicht zodat ze erg ziek leek. Vitus Jocobei werd opgevolgd door zijn broer. Deze woonde in Hieslum. Dat was wel veilig maar niet handig, Hieslum lag aan het einde van de parochie. Hij nam zijn intrek in een huis aan het einde van de Sensmar. Het huis was gebouwd voor het dr. De droogleggen van de Sensmeer. En er werd heimelijk een plek ingeruimd voor een kapel. Dit huis had blauwe pannen op het dak, zodoende ontstond de naam Blauwhuis, dat als dorp en Rooms-Katholieke parochie uitgroeide.

Na de Franse tijd werd de RK kerk weer vrijgegeven. De parochie grens tussen Blauwhuis en Bolsward werd in 1850 vastgesteld door de Deken Jorna van Harlingen. Noord-west van de Workumervaart kwam bij Bolsward, de andere kant bij Blauwhuis. Er werd protest ingediend tegen de indeling bij Bolsward: Het was niet goed dat boeren teveel in de stad kwamen en vooral niet op zondag. De verleidingen waren te groot voor ziel en zaligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER