Skûtsjes

0
1338
Image

Op de foto vaart een skûtsje door de trekvaart. De trekvaart lag toen nog achter de huizen van de Waltaweg langs. De boerderij is Singel 4. Bijzonder op deze foto is de kerktoren met een koepel (foto voor 1888). Er kwamen vroeger natuurlijk ook skûtsjes in het dorp. Tjerkwerder Skûtsjeskippers en skûtsjes waren:

  • Aldert de Vries  met  ‘De vertrouwen’
  • Klaas de Vries  met  ‘De vertrouwen’
  • Thijs Dirk’s Voerman met  ‘Op hoop van zegen’

Image

Een skûtsje met turf wordt gelost aan de Waltaweg. Aan boord staat R.Jorritsma en op de loopplank Doede Wijngaarden. Hoera op de foto voor de “Fryske Groun.” in 1935. Achter dit skûtsje ligt nog een skûtsje. Daarachter is nog een mast te zien.

Image
De Tjerkwerder turfschipper Klaas de Vries, met zijn vrouw Albertje de Jong, zoon Doede, en Klaas zijn broer Jan, aan de Kade te Tjerkwerd. Het schip, ” Vertrouwen ” van 48 ton. overgenomen van zijn voorganger Aldert de Vries. Geen directe familie.
Image
Turfschip ” Vertrouwen ” fan Klaas De Vries. Dit schip was eerst van Aldert en Hiltje de Vries.
Image
Scheepsbouwtekening van een tjalk voor de heer De Vries te Tjerkwerd. Vervaardiger: Draaisma, Klaas in 1925.

Scheepsbouwtekening van een tjalk voor de heer De Vries te Tjerkwerd. Potlood op papier. Lijnenplan in boven-, zij-, voor- en achteraanzicht, aanzicht luiken. Schaal niet aangegeven. Afmetingen: lengte 19.50 m., breedte 3.90 m., holte 1.15 m., 50 ton. Opdrachtgever: de heer De Vries te Tjerkwerd. De tekening is ongesigneerd. Aan de andere zijde van het papier een scheepsbouwtekening van een steilsteven. De tekening is afkomstig van de werf Welgelegen van de firma Draaisma te Franeker en is nu in het scheepvaart museum te Sneek.

Image
Onbekend schip. (Misschien is dit de “Vertrouwen” van Thijs Dirk’s Voerman. Zij woonden op ‘e Syl)
Image
Hier ligt een skûtsje te wachten voor de brug. Foto via Elly Visser-Kamstra.
LAAT EEN REACTIE ACHTER