Famke rolt van de snijplaat

0
586

LEEUWARDEN/TJERKWERD Bij Royal de Boer in Leeuwarden kwam dinsdagmiddag het silhouet van het Famke uit de snijmachine. Het is het begin van de constructie van het kunstwerk Fyftjin en Fierder, dat moet verrijzen net buiten Tjerkwerd, halverwege de Elfstedenroute.

Klasina Seinstra, de laatste winnares van de Elfstedentocht in 1997, was hierbij aanwezig, evenals vier leerlingen van basisschool De Reinbôge in Tjerkwerd. Tys Kramer, Jesse Wijngaarden, Elbrich Teppema en Anke Tilstra spelen een belangrijke rol in het vervolgtraject.

Want naast het esthetische deel, waar nu de eerste contouren van zichtbaar worden, is ook een educatief programma opgezet rondom het kunstwerk. Het viertal vormt de jury van het traject dat nu wordt uitgerold: alle basisscholen in Friesland krijgen een brief waarin de groep 6-leerlingen worden uitgedaagd. In zo’n 25 woorden mogen zij in het Fries aangeven wat er omgaat in het hoofd van het Famke,dat als beeld op de schouders van haar vader staat. De winnende tekst komt in stalen letters bij de brug.

Het ontwerp van kunstenaar Pieter Jan Stallen bestaat verder uit vijftien cortenstalen silhouetten die symbool staan voor het aantal geschaatste Elfstedentochten. Het verklaart tevens de naam ‘Fyftjin en Fierder’, waarbij de oneindige blik van het Famke de toekomst symboliseert.

In de aanvankelijke planning zou het ‘onderwijs-deel’ van het project er al opzitten, maar corona zorgde hier voor enige vertraging. Voor de overige silhouetten kunnen Tjerkwerders model staan. ,,Dat wordt ergens eind juni”, vermoedt Stallen. Hij mikt nog altijd op een onthulling ,,komende winter”. ,,Dan is het 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht geschaatst is.”

Dan moet er nog wel wat gebeuren, niet in de laatste plaats op financieel gebied. De kunstenaar startte eind januari een crowdfundactie. ,,Die loopt nog”, benadrukt hij. Via de site fyftjin.nl kan een donatie gedaan worden. Ook zijn verschillende fondsen aangeschreven. ,,En krijgen we het staal op tijd?”, is een vraag die hij hardop stelt. ,,Dat zijn onverwachte hobbels. De markt is verstoord. Ik ga er vanuit dat het goed komt, maar ik moet ook realistisch zijn. Corona grijpt op elk project in, dus ook hier.”

Wel is met het snijden van het Famke voor het eerst een deel van het kunstwerk zichtbaar geworden. ,,Daar ben ik blij mee.”

Van Bolswards Nieuwsblad 20-05-2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER