Koningsdag 2021

0
721

Koningsdag 2021

Nadat we in januari de ledenvergadering niet in het Waltahús konden houden maar via onze site konden inkijken kwam al snel bij ons Koningsdag op de agenda. Wat mogen we in de corona tijd doen en wat is verstandig!! Want dat er wat georganiseerd moest worden voor Koningsdag stond voor ons als OV wel gelijk vast.

Er zijn veel nieuwe manieren om dat in te vullen door corona dus met een online vergadering kwam het idee van een Pub Quiz al snel naar voren. Omdat we Koningsdag altijd samen met Stichting It Waltahús organiseren hebben we hen bij de organisatie betrokken. Maar hoe pakken we dit aan. Na wat onderzoek te hebben gedaan kwamen we al snel bij Jan Nota en Jan Witteveen terecht voor de technische kant van de  Pub Quiz want daar komt toch nog veel bij kijken. Gelukkig waren de 2 mannen ook gelijk enthousiast om dit op te pakken. Onderling werden alle taken verdeeld:

 • De OV en stichting It Walthús hebben alle quiz vragen bedacht.
 • Jan Witteveen heeft alle vragen in een format gezet (de vraag die je tijdens de Pub quiz in beeld zag) en heeft samen met zijn broer Seakle het Google Forms formulier gemaakt waar men digitaal de antwoorden op kon invullen. Tijdens de pub quiz hield hij de standen bij.
 • Jan Nota stelde zijn livestream beschikbaar en heeft alle vragen op volgorde in de livestream gezet. Ook heeft hij filmpjes gemaakt van alle foto’s en filmpjes van Koningsdag 2021 en van Konings/Koninginnedag door de jaren heen, die de ov had aangeleverd. Deze werden tijdens de pub quiz vertoond.

Natuurlijk werd de Pub Quiz getest tijdens een generale repetitie en ja zoals zo vaak verliep deze niet echt soepel. Waar sommigen toch wat vragen kregen of dit toch echt wel goed zou komen. Maar Jan N & Jan W maakten zich vooral niet druk en zeiden : “It komt goed!”

Dankzij sponsering van Windkracht 10 konden we, voor ieder team dat deelnam aan de Pub Quiz, een leuk borrelpakket samen stellen. Deze pakketjes mochten we in de kantine bij Haarsma klaarmaken. Ook stelden ze hun golfkarretje beschikbaar om de pakketjes rond te brengen.

En toen was het Koningsdag, dinsdag 27 april 2021. We begonnen met een valse start want door een corona besmetting op basisschool de Reinbôge waren we helaas genoodzaakt de kinderspelletjes te verplaatsen naar zaterdag 15 mei. Lees hierover meer verderop in dit verslag.

Maar dit mocht de pret voor de rest van het programma niet drukken. Na het zingen van het Wilhelmus, gingen om half 10 ’s ochtends onze “eigen” Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in stijl op pad met een goed gevulde “bolide”. Ze brachten persoonlijk bij alle 65 plussers een Oranje tompouce en een papieren Koningsdagquiz. Daarnaast werden de borrelpakketjes bij alle teams van de Pub Quiz thuis bezorgd. Het was voor ons een feest om rond te brengen en we kregen dan ook leuke reacties toen “Willem en Maxima” ineens bij inwoners voor de deur stonden. De winnaar van de papieren quiz was Bertus Walsma, hij heeft zijn prijs(je) inmiddels gekregen.

‘s Middags werd de woonkamer van Joop en Akke omgebouwd tot Pub Quiz studio in koninklijke sfeer. Natuurlijk werd er nog even gerepeteerd om te bekijken of alles werkte en om 20.00 uur gingen we live. Er deden maar liefst 38 teams mee! Onder de enthousiaste leiding van Yde en Mireille werden de 5 rondes afgewerkt met Jan N en Jan W op de achtergrond om alles in goede banen te leiden. Aan het eind van ronde 1 hadden we heel even een technisch probleempje met het geluid maar dat werd door Jan en Jan al snel opgelost. Na iedere ronde werden de antwoorden doorgenomen en verscheen er een tussenstand in beeld. Uiteindelijk werd Team Teppema met 40 punten de winnaar van de Koningsdag Pub Quiz.

Wij als OV hebben samen met stichting It Waltahús genoten van deze geweldige Koningsdag en willen nogmaals iedereen bedanken die deze Koningsdag mogelijk heeft gemaakt:

 • Stichting Windkracht 10
 • Haarsma Tjerkwerd
 • Jan Nota
 • Jan en Seakle Witteveen
 • Joop en Akke Nota
 • Kledingverhuur It Waltaslot

KONINGSDAG KINDERSPELLETJES

Op 15 mei, zaterdag na hemelvaart, werden de kinderspelletjes van Koningsdag alsnog georganiseerd. ’s Ochtends om 10.00 uur verzamelden 16 kinderen van groep 1 t/m 4 zich op ’t Skieppefjield. Ze werden in 3 groepjes verdeeld en deden een spellencircuit van 6 spelletjes bedacht door Ida Folkertsma en Hinke Ouderkerken. Zij hadden net als Amarins Wilts en Sigrid Schakel een groepje onder hun hoede. De volgende spelletjes werden gedaan:

 1. Eendjes vangen
 2. Klos lopen
 3. Ballentunnel
 4. Gooispel
 5. Het slangenspel
 6. Trekkleed

Vol enthousiasme gingen ze los. Na 3 spelletjes was er een korte pauze met limonade en wat lekkers. We sloten de ochtend gezamenlijk af met een groot parachutedoek en werden de prijzen uitgereikt voor de mooiste Koningsdag kleurplaat. De winnaars waren:

Fenna Wijngaarden, Elsa Kramer, Hidde Wijngaarden en Tys Kramer.

’s Middags om 14.00 uur waren de kinderen van groep 5 t/m 8 aan de beurt. Jan de Groot en Wiebren de Jong hadden deze spelletjes bedacht en uitgezet.

In 2 teams werden de spelletjes tegen elkaar gespeeld. In de 1e drie spelletjes waren de teams gemengd, super fanatiek waren ze. Na de pauze werd het de jongens tegen de meiden. Toen werd het nog fanatieker.

De volgende spelletjes werden gespeeld:
De “blinde” slalom

 1. Het “steen, schaar, papier” hoepelspel
 2. Mastermind
 3. Rebusloop
 4. Blikgooien
 5. Spijkerpoepen

De laatste drie spelletjes werden gewonnen door… DE MEIDEN! Volgens de jongens zijn zij goed in één ding: bank zitten. Het was een geslaagde dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER