Film over boerengezin uit Tjerkwerd in première op Noordelijk Film Festival

0
697

De 43e editie van het Noordelijk Film Festival gaat volgende week van start. Van 8 tot en met 12 november staan ruim honderd vertoningen – films, documentaires en series – geprogrammeerd waar filmliefhebbers uit kunnen kiezen. Onder het aanbod onder meer een nationale première: Vogels kun je niet melken – De Boer, het Land en de Zonen, een documentaire over boer Bote de Boer en zijn gezin uit Tjerkwerd. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via noordelijkfilmfestival.nl.

In de film is te zien hoe Bote de Boer reikhalzend uitkijkt naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen. In groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd en het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben.

Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. Twee van zijn zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Dit bijzonder actuele verhaal is door regisseur Barbara Makkinga vastgelegd in een boeiende documentaire die op zaterdagavond 11 november om 19.30 uur vertoond wordt in De Harmonie in Leeuwarden.

Marrit Greidanus, één van de drie leden van het programmateam, is blij met die primeur. ,,Dit past heel goed bij wat wij als Noordelijk Film Festival willen uitdragen”, zegt ze enthousiast. ,,Het is een kwalitatief hoogstaande documentaire over een herkenbaar en actueel thema.”

Zondag is de film nog eens te zien. Na afloop van deze vertoning is een verdiepend gesprek met Bote en Jan Jochem, twee hoofdpersonages uit Vogels kun je niet melken.

Blackmail
Harmen Huizenga, ook lid van het programmateam, tipt de film Blackmail. Deze stomme film wordt op 9 november voorzien van live-muziek, uitgevoerd door het James Whale Orchestra en het Postland Ensemble. ,,Die soundtrack is uniek”, aldus Harmen.

Het Noordelijk Film Festival opent dit jaar met Fallen Leaves van de Finse regisseur Aki Kaurismäki. Die film ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Cannes, waar hij de Grote Jury prijs won.

,,Fallen Leaves een tot in de puntjes uitgevoerde droog-komische film”, omschrijft Harmen, die op het Franse filmfestival aanwezig was. ,,Een tikkeltje tragisch, melancholisch en toch ook romantisch; een unieke mix zoals alleen Kaurismäki dat kan. Ik ben heel blij dat wij deze film, die pas in december in de Nederlandse filmhuizen is te zien, als openingsfilm kunnen presenteren.”

Het complete programma staat op www.noordelijkfilmfestival.nl. Via de site zijn ook tickets te bestellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER