Bote en Astrid de Boer winnen Gouden Grutto

0
727

Bote en Astrid de Boer uit Tjerkwerd hebben van de Vogelbescherming de Gouden Grutto gekregen. Dat is een prijs voor boeren die zich meer dan gemiddeld inzetten voor weidevogels op hun land.

Bote en Astrid de Boer hebben in totaal zo’n 50 hectare landbouwgrond, waar ze zo’n 90 koeien op houden. Bote de Boer kocht zijn melkveebedrijf in 2000. Hij zag weidevogels verdwijnen en besloot twintig hectare als agrarische natuur te beheren. Zelf kan hij het bijna niet geloven dat hij de prijs heeft gewonnen: “Waarom ik? Dit had van mij niet gehoeven, moet dit nu zo gek, denk je dan”, weet hij uit te brengen.

Bernard de Jong van Vogelbescherming Nederland legt uit dat het bedrijf een voorbeeld is voor andere boeren, dat is een grote reden dat de prijs naar Tjerkwerd is gegaan. De Gouden Grutto bestaat al sinds 2005 en wordt sinds 2015 per se aan agrarische bedrijven uitgereikt. Vooral aan initiatiefnemers van een weidevogelbeleid die vooroplopen in de transitie naar natuurinclusieve landbouw.

“De motivatie van de boer is heel belangrijk, de maatregelen en resultaten van het weidevogelbeleid ook, maar daarnaast ook hoe een bedrijf de kennis die het opdoet, communiceert naar buiten toe. Dat moet zichtbaar zijn als een voorbeeld.”

Wisselbeker
Dat beheren van twintig hectare als agrarische natuur wierp zijn vruchten af. Het land is bijna een ‘paradijs voor weidevogels’, met oude greppels, een hoog waterpeil, veel kruiden en een latere maaidatum. Het grasland aan de provinciale weg tussen Bolsward en Workum kwam als ‘Botes Paradijs’ bekend te staan.

Jan Kroese van vogelwacht Bolsward weet wel waarom het paar de prijs heeft gekregen: “Deze boer doet alles voor de weidevogels, ik kom hier al 25 jaar en wij zijn begonnen met twaalf grutto’s, nu zitten er wel 90.”

Volgens hem is veel water en niet te veel maaien de truc om vogels een mooie plek te geven. “Je moet als boer wel een beetje gek zijn, het is niet allemaal geld dat blinkt.” Het echtpaar krijgt een bronzen wisselbeker en 5.000 euro om de biodiversiteit op hun bedrijf verder te ontwikkelen.

Bron: Omrop Fryslân

LAAT EEN REACTIE ACHTER