Meinte en Ytsje Wiersma

0
1040
EW.1916.Wiersmas.njc Meinte en Ytsje

Eind maart 2007 kreeg ik via deze website een e-mail van Gary Allen. Een Amerikaan. Hij bleek een nazaat van Meinte en Ytsje Wiersma te zijn. Via deze website vond hij zijn voorouders en het dorp waar Meinte geboren was. Hieronder het verhaal van Meinte en Ytsje vertelt door Gary Allen.

de s.s. Westernland
De s.s. Westernland.

Meinte en Ytsje vertrokken op april 1889 met de S.S. Westernland vanuit Antwerpen, en kwamen aan in New York op 9 mei 1889. Meinte stond ingeschreven als kaasmaker. Alle vier kinderen (tot dan toe)  kwamen mee, Tjerk, Sake, Aukje en Hinke.

Ze gingen eerst naar Grand Rapids in de staat Michigan, maar Meinte kon hier geen werk vinden, en vertrokken vandaar naar Cleveland, Ohio waar ze tot hun dood bleven wonen.
Volgens Gary Allens moeder die de kleindochter was van Meinte en Ytsje, kon Meinte zich niet aanpassen aan het leven in Amerika. Zij kwamen in de hoop voor een beter leven, maar vonden het niet. Maar terug konden ze niet; geen geld meer, alles was opgegaan aan de overtocht. Hij vertroostte zich elke avond om Fries te spreken wanneer hij van het werk thuis terugkwam, maar zijn kleinkinderen spraken alleen Engels, dus moest hij de “Geen Engelse taal” regel verbreken om met hun te praten.

Meinte en Ytsje Wiersma
Meinte en Ytsje Wiersma.

Ytje veranderde haar naam in Edith. Meinte gebruikte de naam Mike wanneer dat noodzakelijk was, maar gebruikte zoveel mogelijk zijn Friese naam. Tjerk werd Charles, Aukje werd Agnes(de Kleinkinderen van Aukje hadden liever gehad dat ze Aukje was blijven heten). Het was noodzakelijk om Amerikaans te worden. Sake stierf op 4 jarige leeftijd op 19-1-1890 te Cleveland. Hinke stierf ook jong onbekend waar en wanneer. Tjerk stierf op 4-9-1962. Hij en zijn vrouw Mary Franz hadden 6 kinderen. Aukje huwde met Clarence Ernest Eucker (Veramerikaanste Duitse naam Jockers) kregen 9 kinderen, waarvan er nu nog 2 leven.

Aukje
Aukje.
Aukje en Clarence Ernest Eucker.
Clarence Ernest, Aukje(Agnes), Milda, Roy, Clara, Walter, Blanche, Edith
Clarence Ernest, Aukje(Agnes), Milda, Roy, Clara, Walter, Blanche, Edith.

Er kwamen nog 6 kinderen van Meinte en Ytsje:

  • Henry *1892 in cleveland + 12-9-1894 Cleveland.
  • Jacob *1893 Cleveland + ? (Had 3 kinderen bij 3 vrouwen).
  • Trijntje (Theresa) * 14-7-1894 Cleveland 17-5-1952 Zij was gehuwd met Juliud Sherbarth Kregen 3 kinderen waarvan 1 nog in leven).
  • Henry *15-2-1897 Cleveland +9-5-1979 Oak Harbor, Ohio (vermoord door een inbreker in zijn huis).
  • Cornelius *1-6-1898 Cleveland +29-12-1923 Cleveland. Niet gehuwd en geen kinderen. Zijn verhaal is zeer triest: Hij schreef zich in als matroos bij de Amerikaanse marine tijdens WO I, maar kwam op een schip terrecht waar muiterij ontstond. Hij werd ondervraagd, en zo ernstig geslagen/ gemarteld door zijn ondervragers dat hij zijn gezondheid verloor. En spijtig genoeg, de Amerikaanse regering weigert nog altijd verslag uit te brengen aan de fam Wiersma.
  • Edith * 1-12-1901 Cleveland + 1991 of 1992 Cleveland.
Tjerk/Charles Trijntje/Theresa Henry Cornelius
Tjerk/Charles Trijntje/Theresa Henry Cornelius.

Meinte overleed 23-3-1932 Cleveland, Ytsje 19-8-1952 Cleveland (92 jaar).

Meinte en Ytsje
Meinte en Ytsje.
LAAT EEN REACTIE ACHTER
DELEN
Vorig artikelDe vleermuis een huis
Volgend artikelEmigranten