Oud-Tjerkwerders in de serie ´In de ban van goed en fout´

0
560

In de derde episode van de serie ‘In de ban van Goed en Fout’ vertellen oud dorpsgenoten Folkert Schukken en Hylke Speerstra over hun belevenissen als kind in oorlogstijd in Tjerkwerd.

Het was geen geheim, maar wel een verborgen geschiedenis die de familie van schrijver Onno Blom tijdens de oorlog verscheurde. Zijn grootvader, Jan Blom, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet, maar zijn overgrootvader, Johan Blom, zat met zijn vrouw en zeven zoons en dochters bij de NSB. Als jongen vond Onno in de studeerkamer van zijn vader, historicus Hans Blom en oud-directeur van het NIOD, een houten kistje van opa Jan. Het kistje was gevuld met foto’s van soldaten, zijn identiteitskaart van de Binnenlandse Strijdkrachten en zijn vervalste persoonsbewijs. Wat had Jan Blom, opgeleid tot reserveofficier bij de artillerie, tijdens de oorlog precies meegemaakt? En wat gebeurde er toen hij zich aansloot bij de gewapende verzetsgroep De Duif in Friesland? Middenin de oorlog brak Onno’s opa met zijn ouders, broers en zussen. Hij wilde niet worden verraden door zijn eigen familie die zich aan de vijand had verbonden. Maar wat sprak de Blommen aan in de NSB? Waarom bleef het grote, hechte gezin de beweging tot het bittere einde trouw? Samen met zijn vader gaat Onno op zoek naar het goede en foute verleden van zijn familie.

De vierdelige serie ‘In de ban van Goed en Fout’ start op dinsdag 30 april om 22.30 uur en is tot en met vrijdag 3 mei elke avond na Nieuwsuur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER