Sinterklaas opent nieuwe IJsbaan 2009

0
942

Zaterdag 21 november is in de annalen van de plaatselijke ijsclub bijgeschreven als een bijzondere dag. Al vroeg in de ochtend was er wat drukte bij de ingang naar de baan aan de Sylroede. Ondanks de mist stonden de vlaggen strak in de wind. Maar verder heerste er een serene stilte. Elders in het dorp verzamelde zich een  gespannen kinderschare met ouders en andere belangstellenden. Zij verheugden zich op de komst van Sinterklaas. Toen slechts twee Pieten arriveerden werd enigszins teleurgesteld de optocht aanvaard over de Waltaweg naar het begin van de Sylroede waar de ijsbaan in gebruik zou worden genomen.

“Lang gewacht, maar toch gekomen”

Daar aangekomen ontwaarden de kinderen heel in de nevelige verte, aan de overkant van de ijsbaan, Sinterklaas. Hij stond daar moederziel alleen als een verdwaalde bisschop. De dappere bootpieten waadden met een roeibootje onmiddellijk naar Sinterklaas toe. Opgelucht stapte hij in waarna de terugtocht over het water van de ijsbaan kon worden aanvaard. In zo’n merkwaardige boot zal hij zelden de aankomst gevierd hebben. Maar het was dan ook geen alledaagse intocht. Toen de Sint vaste voet aan wal zette gaf hij te kennen dat hij wat verstrooid in de mist verkeerd terecht gekomen was aan de rand van een “groot meer”.

zie ginds komt de sint

 

 

 

 

 

 

Blij was hij met de inzet van zijn trouwe pieten die hem behoedden voor een nat pak. In angstige gedachten zag hij zich al op You Tube in de bloopers terecht komen. Maar het liep allemaal toch nog goed af en de kinderen waren diep onder de indruk van zoveel tegenslag.Tijd dus voor een verheffend optreden: de opening van de vorig jaar aangelegde ijsbaan. Samen met ijsclubvoorzitter Wiebren de Jong werd het lint doorgeknipt waarna de kinderen zich toegang verschaften tot het terrein waar de koek en sopie uitnodigend was opgesteld.

opening lint doorknippen
Lint wordt doorgeknipt.
Sint opent ijsbaan Tjerkwerd foto Gerben D. Wijnja
Sint opent de ijsbaan.

Toen de ijsclubvoorzitter naar een reactie werd gevraagd antwoordde hij toepasselijk en kort maar krachtig: “Lang gewacht maar toch gekomen.” Onder het genot van warme chocolademelk en oranjekoek werd bijgepraat en konden de prijzen voor de mooiste Sinterklaaskleurplaten worden uitgereikt door de goedheiligman. Het muziekkorps uit het dorp zorgde nog voor de nodige muzikale ondersteuning. In optocht ging het daarna terug naar dorpshuis It Waltahûs waar Sint en Pieten de kinderen nog geruime tijd vermaakten.

Ijsbaan024
Koek en sopie.
het oude ijsclubhokje
Het oude clubhokje.
de baan op
De baan op.
pietenpost
Pietenpost.
Sint met schaatsen
Sint met schaatsen.
Ijsbaan021
(foto’s en tekst: Gerben D. Wijnja).
LAAT EEN REACTIE ACHTER