TJERKWERD TE KIJK – KIJKDOZENROUTE 13 – 28 MEI 2017

0
833
Tjerkwerd te kijk.jpg

Beste dorpsbewoners,

In de laatste Dorpsvisie stonden nogal wat actiepunten, onder andere bij het hoofdstuk Cultuur. Op 24 juni 2015 vergaderde de nieuw ingestelde Werkgroep Cultuur Tjerkwerd voor het eerst. Doel van de werkgroep is: bedenken en organiseren van culturele activiteiten. De St. Petruskerk speelt daarbij, als het even kan, een rol. Bij culturele activiteiten denkt de werkgroep aan: huiskamerconcerten, lezingen, samen koken en bakken, exposities, film- en theateravonden, fiets- en wandeltochten, kunstroutes, historische panden in de schijnwerpers zetten, etc. Een aantal ideeën is al gerealiseerd.

In 2010, 2011 en 2014 zijn geslaagde kunstroutes in ons dorp georganiseerd. In 2017 staat de kijkdozenroute Tjerkwerd te kijk op het programma. Deze route wordt geopend op zaterdag 13 mei 2017 en duurt t/m zondag 28 mei 2017. De eerste aanzet is gegeven door de Werkgroep Cultuur Tjerkwerd. De uitwerking is in eerste instantie in handen van Ada en Koos Stel en Anne de Vries.

Het motto van de kijkdozenroute is: mijn stijl, mijn smaak. Iedereen kan hieraan meedoen! Jong en oud. Je hoeft geen kunstenaar of amateurkunstenaar te zijn.

We denken aan het volgende:
1. In ‘huiskamer-kijkdozen’ tonen dorpsbewoners interessante spullen uit eigen bezit. Historische foto’s, een ouderwetse fiets, een antiek servies, een imposante lego- of meccano-constructie, oud gereedschap, een mooie verzameling, een vroeger gedragen kledingstuk, brieven of anzichtkaarten, etc. Kortom, kies iets waaraan je gehecht bent en graag met anderen wilt delen omdat het zo bijzonder is. Je kan ook zelfgemaakte producten laten zien. Schilderijen, beelden, gedichten, textielwerk, houtsnijwerk, sieraden, foto’s, mandala’s, poppen, etc. Het formaat van de huiskamer-kijkdoos bepaal je zelf, afhankelijk van wat je erin zet. De doos wordt zichtbaar voor kijkers geplaatst achter een raam van de woning. Eventueel in de tuin in een watervaste, afsluitbare doos. Bezoekers kijken van buiten naar binnen. Bij het tentoonstelde materiaal komt een korte beschrijving zodat de kijker weet waarom het gaat en waarom dit voor jou belangrijk is. We denken in eerste instantie aan huizen in het dorp zelf, zodat bezoekers geen lange afstanden hoeven te lopen.

2. Op strategische punten in of dichtbij Tjerkwerd plaatsen we grote kijkdozen. Bijvoorbeeld in de vorm van een container, een schaftkeet, of een manshoge houten doos met luikjes. Deze kunnen dienen als tentoonstellingsruimte (‘inkijkdoos’) of als ‘uitkijkdoos’ waardoor je mooie uitzichten op Tjerkwerd en omgeving hebt. Maar ook een schuur, garage, atelier bij huis kan als ‘kijkdoos’ dienen. Geschikt voor bijvoorbeeld schilderijen of verzamelingen.

3. Een draaibare metalen kijkdoos met openingen aan 2 kanten zal, als je er doorheen kijkt, wisselende landschappen en luchten te zien geven. Misschien ook voorbijvarende boten, een groep bijzondere vogels, een kudde koeien, een laagvliegend vliegtuig, of een combinatie. Graag willen we deze kijkdoos van cortenstaal permanent op een plek plaatsen. Misschien langs de Âld Dyk?

4. De kerk zal gedurende de route ongetwijfeld een rol in het geheel spelen. Al was het alleen maar in het weekend. Misschien als startplaats? Met muziekuitvoeringen, voorlezen van gedichten, of een vleermuizenkijkdoos?

We hopen dat je mee wilt werken aan het project. We horen graag van je. Ook als er nog vragen zijn, of als je aanvullende ideeën hebt. Uitgangspunt is: we doen het samen! Tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelang hebben we de plannen verder toegelicht. Begin 2017 organiseren we een workshop Kijkdoos bouwen en inrichten.

Hartelijke groet,

Ada Stel, tel. 579193, adastel@ziggo.nl
Koos Stel,tel. 579193, koos.stel@ziggo.nl
Anne de Vries, tel. 579480, vriver@xs4all.nl        

LAAT EEN REACTIE ACHTER