Vleermuizenkolonie Tjerkwerd live te volgen

0
1429

In Tjerkwerd zit al jarenlang een enorme kolonie meervleermuizen. De vleermuizen wonen in de kerk van het dorp en gebruiken de nok van de kerk als kraamkamer. Voor het project ‘Bats yn Byld’ van de Friese Milieu Federatie (FMF) en Landschapsbeheer Friesland zijn er deze week infraroodcamera’s geplaatst die de kraamkolonie gaan livestreamen. De jongen zijn nét geboren, dus ook de kleintjes kunnen worden gevolgd.  Dankzij de livestream wordt het belang van de vleermuis benadrukt en wordt het bovendien mogelijk om te zien wat voor mysterieuze dingen er in de nok van de kerk afspelen.

Kraamkolonie
De kerk in Tjerkwerd wordt door de meervleermuizen gebruikt als kraamkolonie. Het is daarom mogelijk dat er tijdens de livestream kleine jongen van de meervleermuis te zien zijn. Vorig jaar telde de kraamkolonie 360 moeders en jongen. Mannetjes worden door de vrouwtjes geweerd uit de kerk. In juni worden de meeste jongen geboren, eigenlijk altijd 1 jong per moeder.

De kolonie in Tjerkwerd is uniek doordat er zoveel meervleermuizen bij elkaar huizen en dat al meer dan 70 jaar lang. Altijd komen ze terug uit hun winterverblijf, rond 1 april. Vanaf september vertrekken ze weer, inclusief de jongen die geboren zijn in Tjerkwerd.  

Kijk rond zonsondergang
Het beste moment om te kijken is rond zonsopgang en zonsondergang, dan is de meeste beweging en activiteit te zien. Tijdens de livestream is het mogelijk om de vliegoefeningen van de jongen te volgen. Het dagelijks ritueel van reinigen van eigen lijf, ‘invliegen’ op de zolder en uitvliegen is interessant om te volgen. Het uitvliegen vindt meestal 45 minuten na zonsondergang plaats.  

Leefgebied
Vleermuizen leven niet alleen in kerktorens, maar ook in oude holle bomen zoals wilgen. Omdat er steeds minder oude bomen blijven staan, hebben de vleermuizen steeds minder nestgelegenheid. Er kunnen ook vleermuizen onder daken wonen, ze kruipen door een klein kiertje van het huis en veroorzaken verder geen overlast. Sterker nog, ze staan er bekend om dat ze erg goeie plaagdierbestrijders zijn. Ze eten een kruiwagen vol insecten per seizoen, waaronder de eikenprocessierups.  

Bats yn Byld
Bats yn Byld is een project van de FMF en Landschapsbeheer Friesland. Het doel van het project is meer te weten te komen over de vleermuizenstand in Fryslân en vooral: de Friezen bekend te maken met de vleermuizen in eigen omgeving en versterking van de vleermuizenpopulatie. De livestream is niet het enige wat er wordt georganiseerd, in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn in vijf dorpen een projectgroep opgestart. De projectgroepen zijn opgezet in Tjerkwerd, Kimswerd, Exmorra, Burgwerd en Heeg. In al deze dorpen wordt een verbeterplan gemaakt met de werkgroep, er worden testen afgenomen bij huiseigenaren door opgeleide ‘Batmen’ en kinderen doen via school mee aan een Vleermuissafari van bezoekerscentrum Mar en Klif.

Voor Bats yn Byld is er een unieke film gemaakt door de makers van ‘De Wilde Stad’. De film vertelt het verhaal van de kolonie en het belang van vleermuizen. De livestream, nieuwtjes en de film zijn nu te zien op: www.fmf.frl/byb.  

Bats yn Byld is een project van de FMF, Landschapsbeheer Friesland en Mar en Klif. Het project Bats yn Byld wordt mede gefinancierd door het Iepen Mienskips Fûns, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Súdwest-Fryslân en Fonds NME.

Bron: Friese Milieu Federatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER