Het is honderd jaar geleden dat het stoombeurtschip Johanna Jacoba van stapel liep op de werf v/h Botje Ensing en Co. in Groningen. Alle reden om een tentoonstelling rond het “Drilsterboatsje” te houden in het Fries Scheepvaartmuseum. De presentatie is tot 15 november te zien.
Tot 1929 was de Johanna Jacoba een vertrouwde verschijning in de veerdienst tussen Bolsward en Workum. Vanaf 1929 tot 1960, met een onderbreking in de Tweede Wereldoorlog, voer het als beurtschip tussen IJlst en Sneek. In 1960 werd de beurtdienst opgeheven en werd het schip verkocht om te worden verbouwd tot jacht.
In 1992 werd het teruggevonden, in een zeer slechte staat, en aangekocht door de gemeente Wymbritseradiel. De Stichting Johanna Jacoba heeft daarop alles in het werk gesteld om het te restaureren. De stichting en een enthousiaste groep vrijwilligers houden haar piekfijn in orde en zorgen voor een regelmatige vaart. Elk jaar wordt er in het hoogseizoen op beurtvaarten gevaren. Daarnaast wordt het schip regelmatig verhuurd voor rondvaarten of groepsontvangsten.
In een kleine presentatie wordt stilgestaan bij de bewogen geschiedenis van wat in de volksmond het “Drylster Boatsje” is komen te heten. Hier is onder andere een model van de Johanna Jacoba te zien en ook de scheepsbel. Deze bel werd geschonken door Jikke van der Horst-Ozinga. Ze voelde zich erg verantwoordelijk voor de bel en was bang dat de bel ’s winter – wanneer de boot niet voer – gestolen zou worden. Daarom werd de scheepsbel in het najaar van boord gehaald en naar de stadsherberg gebracht. Daar bewaarde Moeke Jikke de bel onder haar bed. In het voorjaar kwam de bel dan weer terug aan boord. De presentatie ‘100 jaar Johanna Jacoba’ is te zien in het Fries Scheepvaart Museum van 16 oktober tot 15 november 2009. Openingstijden: maandag – zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondags van 12.00 tot 17.00 uur.