‘Cultuur brengt Tjerkwerd samen’

0
1305
201801226971

TJERKWERD – Anne de Vries (71) woont al 40 jaar in Tjerkwerd. Hij is kunstliefhebber pur sang en voelt een verbinding met alles wat met cultuur te maken heeft. De 71-jarige De Vries is sinds de oprichting van Werkgroep Cultuur Tjerkwerd in 2015 lid van de groep.

,,Wij proberen zoveel mogelijk te organiseren en dat houdt het dorp ook actief. Dat is natuurlijk erg mooi om te zien. Daarnaast is het prachtig om projecten op te zetten die met cultuur te maken hebben”, zegt De Vries.

De werkgroep bestaat naast De Vries uit Fokko Rollema (voorzitter), Wim Kramer, Maria McHugh, Sytske Fritsma en Roelof Bakker. Zij houden zich bezig met beeldende kunst, muziek, film, dans en toneel, maar ook met gewoontes, tradities en feestdagen. Zij denken mee in de organisatie van muziekuitvoeringen, dorpsfeesten, tentoonstellingen. dorpsfilms, winteravonden en Tsjerkepaad. In het dorp zijn veel bewoners actief met het in stand houden van de sfeer. ,,In het dorp moet iedereen kunnen meedoen. Dat is ook besproken in de opgestelde dorpsvisie. Dat dat uiteindelijk werkelijkheid wordt, is natuurlijk hartstikke goed voor het dorp en de activiteiten die hier plaatsvinden.”

De film ‘De Wilde Stad’ heeft op vrijdag 12 januari zijn voorpremière in Tjerkwerd gehad. Dit is mede georganiseerd door de werkgroep. De film is de opvolger van De Nieuwe Wildernis, die in 2013 werd bekroond met een Gouden Kalf. De film brengt de Amsterdamse natuur in beeld. Voor beelden van vleermuizen streken de makers neer in Tjerkwerd, waar een grote kolonie in de kerk huist. Koster Wieger de Jong regelde als tegenprestatie de voorvertoning in het dorp. Producent lgnas van Schaick en cameraman Willem Berents gaven voor de première een inleiding.

,,Wij hadden tijdens de vertoning een vol huis. De film is positief ontvangen door de dorpsbewoners en iedereen kon ook vragen stellen aan de makers. Daar kijken wij als werkgroep positief op terug.”

Anne de Vries was voorheen docent in het hoger onderwijs. Daarnaast maakte hij kalligrafisch werk, pentekeningen, collages en foto’s. Sinds 2009 bewerkt hij oude houten panelen en maakt hij kunst met glas-in-loodramen. Acht van zijn glas-in-loodwerken hangen aan staalkabels voor de ramen in de Sint Petruskerk in Tjerkwerd. De kunstwerken geeft hij geen titel omdat de verbeelding zijn werk moet doen. ,,Mensen komen veel kunst tegen en hebben hier hun eigen beeld bij. Ik denk dat mensen ook niet zonder kunst kunnen. Er wordt een breder beeld door gecreëerd”, stelt De Vries.

De ervaring als kunstenaar neemt hij ook mee in de activiteiten die de werkgroep cultuur organiseert. ,,Wij bedenken concepten voor cultuur in de breedste zin van het woord. Om samen op deze manier bezig te zijn is heel bijzonder. Er staat al veel op het programma, maar steeds komen er weer nieuwe plannen”, besluit De Vries.

BOLSWARDS NIEUWSBLAD 24-01-2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER