De zwaluwtil van Tjerkwerd staat!

0
184

Maandag 6 mei 2024 is de nieuwe zwaluwtil geplaatst op de ijsbaan van Tjerkwerd.

De fraaie kap was vorig jaar al gebouwd door Nancy van der Bijl, onder supervisie van docent en dorpsgenoot Ype Bote Bonnema.

Een vergunning van de gemeente Súdwest-Fryslân bleek nog wel een vereiste. Een oponthoud van maanden. Het ‘regenseizoen’ begon. De ijsbaan werd gevuld met water.

De omwonenden van de ijsbaan, waaronder Ule Haarsma, staan achter de plaatsing. Het duurt dit voorjaar nog heel lang tot de ijsbaan droog genoeg is voor voertuigen.

Maar eindelijk is het zover. Ype Bote neemt het voortouw, in overleg met Werkgroep Natuur en Dorpsbelang.

Op zaterdag 4 mei graaft Rein Bakker een passend gat voor de betonplaat van 250 x 250 cm. De eucalyptus paal van 9 meter en de betonplaat van zo’n 1400 kilo en de noodzakelijke gereedschappen worden op maandag aangevoerd door Claas Frankena, specialist in het bouwen van zwaluwtillen. Ype Bote assisteert hierbij. Evert Bakker arriveert met zijn trekker. Ook Nancy van der Bijl is aanwezig. De volgorde van werkzaamheden is: een gat boren van drie meter diep voor de paal, plaatsing van de betonplaat boven het gat, de paal in het gat laten zakken, kunstnesten onder de kap lijmen en de kap op de paal tillen en vastzetten. Evert manoeuvreert beheerst met de trekker en volgt de subtiele aanwijzingen van Claas.

De til staat inmiddels als een huis, zeker nu Rein Bakker het gat weer heeft opgevuld met grond.

Anne de Vries

Werkgroep Natuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER