Gratis perenbomen vinden gretig aftrek

0
626

De online aankondiging dat fruitbomenkwekers in heel Nederland samen 150.000 perenbomen gratis gingen weggeven, werd vorige week woensdag meteen landelijk nieuws. De Werkgroep Natuur van Tjerkwerd tikte twintig exemplaren op de kop.

Het gaat om jonge, nog kale, geënte perenbomen, die normaal gesproken in het buitenland zouden zijn verkocht, maar als gevolg van de coronabeperkingen niet konden worden verscheept. Ze lagen opgeslagen in koelcellen, maar de kwekers wilden er vanaf, om ruimte voor andere jonge bomen te maken. Milieuorganisaties, verenigd in MeerBomenNu, maakten bezwaar tegen verbranding van de overtollige perenbomen (want: CO2-uitstoot) en stelden voor ze gratis weg te geven. Eenmaal in de grond nemen ze immers juist CO2 óp, aldus de ‘groene’ gedachte achter het weggeefplan. In het hele land werden ophaallocaties ingericht, waaronder vier in Friesland, onder meer in Heerenveen en Witmarsum.

Parrepaedsje Tjerkwerd
Ella Huisman, lid van de eerder dit jaar opgerichte Werkgroep Natuur in Tjerkwerd, ondernam meteen actie, toen ze van het weggeefplan hoorde. “Ik ben gaan overleggen met Anne de Vries, ook lid van de werkgroep. We dachten aan vijftig boompjes, voor een parrepaedsje in het dorp, bijvoorbeeld langs het Schukkenpad. Maar bij navraag bleken we vooraf geen bomen te kunnen reserveren. Iedereen moest zaterdagochtend maar gewoon naar een weggeeflocatie komen.”

En zo trokken Anne en Fokke Kootstra – met de aanhangwagen van Fokke – zaterdagochtend een beetje op de gok naar het tuincentrum in Witmarsum, waar een weggeeflocatie met 4000 perenbomen was ingericht. “Het was er bij aankomst al een drukte van belang”, vertelt Anne. Vijftig boompjes konden ze vergeten. “Vanwege de enorme belangstelling werd de actie beperkt tot tien boompjes per persoon. Twintig bomen voor ons dus.” Te weinig voor een parrepaedsje, maar wel een mooi aantal om aan dorpsbewoners weg te geven. Omdat de jonge bomen na hun periode in de koelcel meteen veel water nodig hebben, zijn ze meteen na aankomst in het dorp in de sloot achter het huis van Anne gelegd, waarna Ella ze via de diverse buurtapp-groepen aan particuliere dorpsbewoners heeft aangeboden.

Snel de grond in
Er zijn er nu nog vijf over. Het zijn Conférences of Doyenne du Comices, dat is niet helemaal duidelijk. Beide overigens overheerlijke, supersappige handperen. Wie nog een perenboompje wil (nu circa twee meter hoog) moet snel zijn, want de jonge exemplaren moeten voor optimale groei echt snel de grond in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER