Kaatsvereniging Tjerkwerd doet mee aan Jeu de Pelote Easterlittens

0
866
Jeu de pelote 201.jpg

Vanaf maandag 22 juni tot en met vrijdag 3 juli vind het jaarlijkse IFK Jeu de Pelote plaats in Easterlittens.

Op dinsdagavond 23 juni om 19.30 uur spelen zes van de beste kaatsers van Kf de Twa Doarpen tegen Kf Hearrenfean. Een ieder is van harte uitgenodigd om hen aan te moedigen in Easterlittens.

Wat is Jeu de Pelote?
Het jeu de pelote is een vorm van kaatsen, die in België en Noord Frankrijk veel wordt gespeeld. Het is evenals het Friese kaatsen een vorm van ‘vrije veld’ kaatsen. Het wordt 5-5 gespeeld op stenen of asfalt op een lang smal veld van 72 meter lengte en een breedte van 7,5 meter aan de perkzijde tot 19 meter aan de opslagzijde. Kenmerkend voor het jeu de pelote is de opgooi van de bal en de opslag met dezelfde hand. Overleveren (ver opslaan over het gehele veld heen) wordt gewaardeerd met punten. De puntentelling is 15-30-40-spel. Elke speler slaat bij tourbeurt een spel op. Kaatsen kunnen ook ontstaan in het lange perk. Van de slagtechniek van de perkspelers wordt veel gevraagd, omdat het speelveld smal is.

Traditioneel wordt het jeu de pelote ook veel beoefend in de federatie Littenseradiel, waar in de zomermaanden een wekelijkse competitie wordt afgewerkt voor mannen en sinds enkele jaren ook voor vrouwen. In het dorp Easterlittens is op het dorpsplein een officiële jeu de pelotebaan ingestraat. Ook in Franeker, Grou, Menaldum en Minnertsga liggen jeu de pelotebanen op asfalt. Door de jaren heen zijn er altijd veel contacten geweest tussen Belgische en Friese kaatsers. Meerdere malen hebben Belgen deelgenomen aan wedstrijden in Friesland. In de 80-er jaren van de vorige eeuw zijn er zelfs een aantal Friese spelers geweest, die in de Belgische competities hebben gespeeld (o.a. Johannes Brandsma). Met het instellen van een jeu de pelotecommissie hoopt de KNKB deze vorm van kaatsen breder te introduceren. Via demonstraties wordt meer bekendheid aan het spel gegeven. In 2008 is voor het eerst een doordeweekse KNKB-competitie jeu de pelote gehouden voor heren en damesteams.

LAAT EEN REACTIE ACHTER