Kijkdozenroute 14-28 mei 2017

0
733
logo_-_tjerkwerd_te_kijk-page0.jpg

Van 14 tot en met 28 mei  wordt er in Tjerkwerd door de werkgroep cultuur een kijkdozenroute georganiseerd. De route zal dagelijks open zijn van 13 – 17 uur en is verspreidt door het hele dorp.

Wat houdt TJERKWERD TE KIJK in?

1.   Huiskamer-kijkdozen
In ‘huiskamer-kijkdozen’ tonen dorpsbewoners interessante spullen uit eigen bezit. Historische foto’s, een imposante meccano-constructie, oud gereedschap, een mooie verzameling, brieven of ansichtkaarten, etc. Kortom, ieder kiest iets waaraan hij, zij, of de familie  erg gehecht is en graag met anderen wil delen omdat het zo bijzonder is. Of de bewoners exposeren in de ‘huiskamer-kijkdoos’ eigen creatieve producten, zoals schilderijen, beelden, gedichten, foto’s, etc. De doos is zichtbaar voor kijkers geplaatst achter een raam van de woning. Eventueel in de tuin in een doos of kast. De huizen van de deelnemers staan in het dorp zelf. Bezoekers hoeven geen lange afstanden te lopen. Leerlingen laten in de basisschool ook zelfgemaakte kijkdozen zien.

Wat biedt TJERKWERD TE KIJK nog meer?

2.   Grote kijkdozen
Op strategische punten in of dichtbij Tjerkwerd staan grote kijkdozen in de vorm van een schaftkeet en een manshoge houten doos met luikjes. Deze dienen als tentoonstellingsruimte (‘inkijkdoos’) voor gedichten, of als ‘uitkijkdoos’ waardoor je mooie uitzichten op Tjerkwerd en omgeving hebt. Maar ook een schuur, garage, atelier bij huis kan als ‘kijkdoos’ dienen. Geschikt voor bijvoorbeeld schilderijen, of een interessante verzameling.

3.   Doorkijkdoos
Aan de zuidkant van het dorp staat een draaibare doorkijkdoos op een standaard, met meerdere kijkopeningen. Je ziet wisselende landschappen en luchten, misschien ook voorbijvarende boten, een groep bijzondere vogels, of prachtige dorpssilhouetten.

4.   St Petruskerk
De kerk dient als startplaats, tentoonstellingsruimte en koffiehoek. In de kerk hangen schilderijen, tekeningen, gedichten en foto’s met als onderwerp Tjerkwerd. Sam Dijkstra vertoont een diaserie macrofoto’s. En er zijn bewegende beelden van meervleermuizen. Bijzonder zijn ook de tentoongestelde brieven die dorpsbewoner Freerk Schakel in de oorlog aan familie schreef. En nauwkeurig bijgehouden plakboeken van Hinke Brandsma.

Voor meer informatie:
Anne de Vries, 0612425354, tel. 0515579480, vriver@xs4all.nl
Ada Stel, tel. 0515579193, adastel@ziggo.nl
Koos Stel,tel. 0515579193, koos.stel@ziggo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER