Krantenartikel IJsclub in 1879

0
1049
stukje krant ijsclub 100 jaar

Ingezonden door Kommer Braber op 25-08-2014.

Beste bezoeker van tsjerkwert.nl,

Mijn ouders, enkele jaren geleden overleden, hadden een Friese staartklok. Een van mijn zussen heeft de klok geërfd en ik ben hem aan het opknappen. Volgens de betrokken zus liep hij niet meer, maar ze vond hem wel mooi voor aan de wand.
Ik dacht dat ik hem wel aan de praat kon krijgen en na wat schoonmaken, rechtzetten en smeren liep het uurwerk weer. Het plankje waarop het uurwerk staat was door de bouwer, of een restaurateur, ondersteund door een stukje karton. Dat vond ik een weinig elegante oplossing en ik heb de zaak met de schuurmachine rechtgezet.
Het stukje karton bleek een opgevouwen stukje krant te zijn. Het was haast niet mogelijk om dat pakketje uit elkaar te  halen zonder het half vergane papier te beschadigen.
Het bleek een Friese krant te zijn en tot mijn genoegen stond er op een van de stukjes papier een datum, namelijk 30 december 1879.
De klok is dus in dat jaar gebouwd of gerestaureerd. Een oudje dus (mijn opa werd geboren in 1880). Ik heb de stukjes gescand en in Photoshop wat opgepept. De tekst met de datum is de aankondiging van een hardrijderij voor mannen georganiseerd door IJsclub Tjerkv……
In Google Maps zocht ik op Tjerkv… en vond al gauw Tjerkwerd. Na even zoeken op ‘ijsclub’ had ik snel uw artikelen over het 100-jarig bestaan van IJsclub Tjerkwerd te pakken. Erg leuk om te lezen.
Hierbij de gescande artikelen.
Met hartelijke groet,
Kommer Braber
LAAT EEN REACTIE ACHTER