Onthulling W.A. van Buren | Fyftjin en Fierder

0
611

Afgelopen zaterdag 26 februari werd het laatste onderdeel van het kunstwerk Fyftjin en Fierder onthuld. De eer was aan oud schaatsers Tineke Dijkshoorn (winnares van 1986), Lenie van der Hoorn (winnares van 1985) en Henk Angenent (winnaar van 1997).

Een grote groep belangstellingen woonde de onthulling in een lekker voorjaarszonnetje bij. De onthulling die opgeluisterd werd door fanfare Eensgezindheid betrof het silhouet van W.A. van Buren. Hij kon er zelf vanwege een wintersport vakantie niet bij zijn.

Kunstenaar Pieter Jan Stallen heeft het verleden én heftige verlangen naar de tocht verbeeld met silhouetten van stoer cortenstaal. Het zijn 15 aan de weidse noordkant van Tjerkwerd, één voor elk jaar van de Tocht. En 1 op de brug van het dorp: een famke op de schouders van haar vader, wijzend naar de verte.

Zo halverwege de Elfstedenroute staat het kunstwerk Fyftjin en Fierder als ‘landmark’ opgesteld. De bewoners van het dorp stonden model(link). Kinderen uit groep 6 van alle basisscholen van de gemeente Súdwest-Fryslân werd gevraagd wat er in het hoofd van het famke om ging. Uit de inzendingen kozen de vier 6e groepers van de basisschool uit Tjerkwerd(link) de sterkste gedachte. Ze werden daarbij geholpen door Klasina Seinstra (winnares van 1997).

In It Waltahûs was na de onthulling koffie, een lekker hapje en een borrel te krijgen. Dorpsbewoners en lid van de werkgroep cultuur Anne de Vries schetste het totstandkomingsproces. Het bleek een gezellig samen zijn waarbij aanwezigen met veel tevredenheid terugkeken op de realisatie. Tjerkwerd is een mooi kunstwerk rijker.

Mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds

LAAT EEN REACTIE ACHTER