Windkunst tijdens kunstrijk Tjerkwerd 2014

0
1327
wk1

Van 9 t/m 18 mei 2014 organiseren we opnieuw ‘Kunstrijk Tjerkwerd’. De St. Petruskerk zal weer omgetoverd worden tot een grote tentoonstellingsruimte. Een twintigtal Tjerkwerders (of oud-Tjerkwerders) exposeert er werk. Als extra aandachtstrekker bedachten we ‘windkunst’.

We (Michiel de Jong, Gerben Wijnja, Anne de Vries) zijn maanden geleden al begonnen met de voorbereidingen. Er is al een eerste bijeenkomst met exposanten geweest.

Op 22 november 2013 hebben we tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelang Tjerkwerd e.o. dorpsbewoners de vraag voorgelegd wie in een werkgroep wil meedenken over de voorbereiding en realisatie van grote mobiels in het kader van Kunstrijk Tjerkwerd 2014.

Wat is windkunst?
wk2w

 

 

 


Bij windkunst met mobiels gaat het om voorwerpen of objecten die in de wind bewegen. Op internet zijn veel voorbeelden hiervan te vinden. Zoek eventueel naar het begrip ‘Kinetische kunst’.
De molen van Baburen is weliswaar een groot mobiel, maar die noemen we gewoonlijk geen windkunst.

wk3w

 

 

 

 


Wel Windkunst zijn bijvoorbeeld de ‘windviolen’ (Oerol festival 2013) van Ronald van der Meijs. Langgerekte klankkasten hangend aan kabels tussen bomen. Op de wind strijken ze langs snaren waardoor je beweging en geluid waarneemt.

  wk4w

 

 

 


Windkunst kan ook staand gepresenteerd worden, of hangend, zelfs drijvend. Op of tussen palen, hangend aan of tussen bomen. Aan of tussen huizen.

wk5w

Tuin Ton Terlinden

Afgedankte spullen
Gemaakt van nieuw materiaal of van afgedankte spullen: lappen, blik, takken / bamboe, deksels, wielen, buizen, gaas, etc. Abstract of concreet. Bijvoorbeeld draaiende wielen, wapperende doeken, of wiegende vogels en figuren van gaas.

Blikvangers
We willen blikvangers die 10 dagen lang, tijdens Kunstrijk Tjerkwerd 2014, te bewonderen zijn in en rond het dorp. Gemaakt door Tjerkwerder kinderen, dorpsgenoten, of buurtverenigingen. Groot van formaat, van ver zichtbaar, bewegend in de wind, eventueel in combinatie met geluid, gemaakt van sterk materiaal, met een opvallende vorm en kleur, maar geen namaak!

Waar?
Waar te realiseren? Misschien in het parkje, aan de overkant van de Trekvaart (Schukkenpad), in tuinen, weilanden, of bij de kerk?

Wie wil meedenken / meedoen?
In eerste instantie hebben we dorpsgenoten nodig die ideeën leveren en uitwerken.

Jeugd is ook van harte welkom.

wk6wAanmelden bij:

Anne de Vries
Singel 10
Tel. 0515579480
vriver@xs4all.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER